Chovatelia môžu predávať produkty zo zvierat z vlastného chovu, ktoré neboli nadobudnuté v schválenom a registrovanom, popripade len v registrovanom výrobnom podniku a to za takýchto podmienok:
- mӓso z hydiny a kralikov (musí byt vykolene-vyvrhnute,u králikov nesmie byt oddelena hlava), mӓso musi byt uskladnene pri teplote max 4 ̊c,mӓso musi byt čitatelne oznčene napisom ,,mӓso nebolo veterinarne vyšetrené – určene na tepelnu úpravu pre spotrebu v domacnosti spotrebitela,,
čerstve,presvietene a oznacene vajcia s uvedenim mena,priezviska a adresy chovatela.
včelie produkty od včelstiev označené menom,priezviskom a adresou chovateľa a u medu druhom.
žive ryby(usmrcovanie a dalšie spracovanie rýb musi byt nahlasene prislusnej rvps).
označovanie potravín musí byť v zmysle platnej legislatívy. - je nepripustne predavat mӓso a mӓsove vyrobky z domacej porazky vykonanej v domacnosti (mimo hydiny,kralikov).
- ostatny predajcovia potravin a surovin živočíšného povodu musia zaistit aby predavane potraviny a suroviny boli ziskane z schvalenych a registrovanych prevadzkarni. povinnost predajcu je udrziavat a kontrolovat teploty:
7 ̊c mӓso bravcove,hovӓdzie,jahnacie.
4 ̊c hydina,kralik,
3 ̊c vnutornosti
5-18 ̊c pre vajcia (nekolisava teplota)
4-8 ̊c mliecne vyrobky,sterilizovane,sušene.
0 ̊c čerstve chladene ryby
ostatne výrobky musia byt uskladnene pri teplote stanovenych výrobcom. - pre potraviny v bode 3. musia byt k dispozicii viditelne informacie o jej nazve a datumu spotreby alebo datum vyroby.predajca musi vediet na mieste dolozit povod tovaru.
- predavat potraviny po dobe spotreby je zakazane.
- potraviny musia byt po celu dobu predaja chranene pred akoukolvek kontaminaciou a priamim vlivom klimatickych podmienok.
- vsetky predmety a zariadenia ktore prichadzaju do kontaktu z potravinami musia byt ciste a nesmu predstavovat nebezpecenstvo kontaminacie,dopravne prostriedky a nadoby pouzivane na prepravu potravin musia byt ciste a v dobrom stave.
- osoby manipulujuce z potravinami musia dodrziavat osobnu hygienu,nosit cisty odev.pri predaji nebalenych potravin, najmӓ mӓsa musi byt k dispozicii pitna voda na umyvanie ruk.
- potravinarske a ine odpady musia byt z priestorov predaja odstranene co najrychlejsie aby nedochadzalo k jeho hromadeniu. a nesmu predstavovat priamy ani nepriamy zdroj kontaminacie.
Tieto informácie sú urcené pre organizátora ale aj pre predajcu a koncového spotrebiteľa.